top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCoen den Hollander

12 belangrijke tips om een (ver)bouwcrisis te voorkomen!

Bijgewerkt op: 16 jan. 2022

Helaas zijn er heel wat voorbeelden te vinden over wanpraktijken binnen de bouwwereld. Mensen die hun droomverbouwing in handen leggen van een aannemer die er uiteindelijk een ramp van maakt. Niet goed afgewerkt, de verkeerde materialen gebruikt, enorme budget overschrijding, ruim over de bouwperiode gegaan of nog erger de klus helemaal niet afgemaakt. Het goede nieuws is, dit kunt u voorkomen door de juiste voorbereidingen te treffen. In deze blog leest u de 12 belangrijkste tips om van uw verbouwing een fantastische ervaring te maken met het gewenste eindresultaat.



Tip 1 | Hoe kom ik aan een goede aannemer?


Belangrijk is om te weten met wie je in zee gaat. Check referenties, is het bedrijf aangesloten bij BouwGarant of vraag eens rond bij familie en vrienden. In zee gaan met een bedrijf die je niet kent brengt nu eenmaal meer risico met zich mee.


Op de website van Bouwgarant vind je altijd een aannemer bij jou in de buurt. Een aannemer uit de buurt scheelt reiskosten en reistijd en de aannemer heeft vaak veel referenties in je eigen omgeving. Daarnaast is een persoonlijke klik ook erg belangrijk, je gaat immers een lange tijd samenwerken. Vertrouw op je eigen gevoel, voelt het niet goed ga dan niet zomaar verder met het traject.


Ga met 1 of 2 bedrijven in gesprek, bespreek je wensen en kijk of het een match kan worden. En als alles klopt en goed voelt, maak je je keuze.



Tip 2 | Hoe weet ik dat de prijs van de aannemer redelijk is?


De ene verbouwing is de andere niet. Bepaal zelf eerst je budget. Wat wil je uitgeven? Houd altijd rekening met 10% onvoorziene uitgaven.


Bespreek je wensen goed met de aannemer en laat hen vervolgens een offerte maken. Het is verstandig om de offerte goed met aannemer te bespreken. Vaak staan er veel vaktermen in dus vraag om uitleg bij alles wat onduidelijk is.


Als de prijs ‘te mooi is om waar te zijn’ dan moet je echt goed nadenken voordat je er aan begint. Leg eventueel twee offertes naast elkaar om de prijzen te vergelijken en let ook op de kwaliteit van de materialen.




Tip 3 | Wat is het voordeel van een BouwGarant aannemer?


Bij een BouwGarant-aannemer weet je zeker dat je met een ervaren bedrijf in zee gaat met kennis van zaken. Vergeet niet dat bouwen vakwerk is en je wilt natuurlijk wel zeker weten dat je in een veilig huis gaat wonen.


Natuurlijk is de prijs belangrijk maar helaas blijkt goedkoop regelmatig duurkoop te zijn. Als de prijs ‘te mooi is om waar te zijn’ dan moet je echt goed nadenken voordat je er aan begint.


Vergeet ook niet dat er bij BouwGarant een organisatie achter staat. Zijn er problemen, vragen of klachten dan heb je altijd het vangnet van BouwGarant.




Tip 4 | Ik wil snel starten met de verbouwing, waarom lukt dat niet?


Veel mensen willen wat aan hun huis laten doen en er moeten ook veel nieuwe huizen worden gebouwd. Over het algemeen hebben de bouwbedrijven over werk niet te klagen.


Houd er rekening bij dat het bedrijf niet binnen een paar weken kan starten. Bovendien moeten er ook materialen worden besteld waar levertijden op zitten. Kortom, er gaat gewoon tijd overheen.


Maar die tijd kan ook goed gebruikt worden voor de perfecte voorbereiding! En vergeet niet, als een bedrijf bij wijze van spreken overmorgen kan beginnen, denk dan goed na met wie u in zee gaat.




Tip 5 | Wat kun je doen om de verbouwing zo soepel mogelijk te laten verlopen?


Ten eerste goed de wensen in kaart brengen en het budget bepalen. Houd met de budgettering rekening met onvoorziene uitgaven, reserveer hiervoor minimaal 10%.


Als het tot een overeenstemming komt, zorg er dan voor dat er een goede overeenkomst ligt met algemene voorwaarden.


Belangrijk, want dit zijn de spelregels voor de komende periode! Als u tijdens de verbouwing in uw huis blijft wonen, bespreek dit dan met uw aannemer. Een verbouwing kan een flinke impact hebben op uw gezinsleven dus verstandig om hier goed over na te denken.


Zorg ervoor dat u tijdens de bouw regelmatig overleg hebt met de bouwer. Goede communicatie is echt het beste recept voor een geslaagd project. Zijn er vragen of irritaties, krop het niet op maar ga met elkaar om tafel.




Tip 6 | Hoe zorg ik ervoor dat de kosten niet uit de hand lopen?


Stel van te voren je budget vast! En houd rekening met 10% onvoorziene uitgaven. Zorg ervoor dat je je plannen zoveel mogelijk hebt vastgelegd zodat er minder kans is op meerwerk en kosten!


De verleiding is soms groot, vooral bij verbouw, om sommige zaken tijdens de bouw mee te nemen. Het huis ligt nu toch open. Maar let op dat dit allemaal kosten met zich meebrengt. Een goede voorbereiding loont!




Tip 7 | Wat moet er in de overeenkomst met de aannemer staan?


De overeenkomst is de basis van het project. Hierin moet precies staan wat er gaat gebeuren en met welke materialen er gebouwd gaat worden. Hoe specifieker hoe beter want dan is er minder ruimte voor discussie.


In de overeenkomst staat ook wanneer de bouw start en hoe lang de bouw gaat duren. En zijn er ontbindende voorwaarden. Dan moeten die ook in de overeenkomst worden vermeld.


Net als uiteraard de betaalregeling waarbij het belangrijk is om goed op te letten dat je geen grote bedragen vooruit betaalt. Aan een overeenkomst hangen altijd algemene voorwaarden. Let hier ook goed op.




Tip 8 | Hoe weet ik dat alles goed verloopt tijdens de bouw?


Het is handig om hier vooraf, zeker bij projecten die wat langer duren, goede afspraken met elkaar over te maken. Sommige bouwers vinden het prima om via Whatsapp bereikbaar te zijn maar uiteraard verschilt dat per bedrijf.


Beter is het om vooraf vaste momenten van overleg te plannen waarbij het uiteraard makkelijk is als de partijen flexibel zijn en als het nodig is vlot kunnen schakelen.


Vergeet niet dat een bouwbedrijf meerdere opdrachtgevers heeft en als die allemaal in het weekend gaan appen dan is dat wat veel.




Tip 9 | Geld kwijt voor een verbouwing zonder dat er wat gebeurd is, hoe voorkom je dit?


Ten eerste is het belangrijk dat je weet met wie je in zee gaat. Check referenties, is het bedrijf aangesloten bij BouwGarant en vraag eens rond bij familie en vrienden.


Leg vooraf alle afspraken zwart op wit vast in een overeenkomst en let daarbij op hoeveel je wanneer betaalt. Het advies van BouwGarant is om nooit grote bedragen vooruit te betalen en in termijnen te betalen zolang de bouw bezig is.




Tip 10 | Hoe regel je een goede oplevering?


De oplevering is een belangrijk juridisch moment want dan komt feitelijk de woning in handen van de opdrachtgever.


Behalve dat de oplevering natuurlijk een feestelijk moment is, is dit ook het moment om eventuele puntjes te noteren. Hierbij zijn in ieder geval de aannemer en de opdrachtgever aanwezig.


BouwGarant adviseert om er ook een onafhankelijk deskundige bij aanwezig te laten zijn. Dis is uiteraard onafhankelijk, heeft verstand van zaken en kan de punten noteren in een proces verbaal van oplevering. Een oplevering kan eenvoudig worden geregeld op de website van BouwGarant.




Tip 11 | Hoe werkt een garantie van BouwGarant?


Als je extra zekerheid wilt kan je, als je met een BouwGarant-aannemer in zee gaat, garantie aanvragen. Mocht de aannemer tijdens de bouw failliet gaan of na oplevering eventuele klachten niet willen of kunnen oplossen, dan kunt u een beroep doen op dit certificaat.


Bij een verbouwing onder de 75.000 euro kan je het zelf regelen op de website van BouwGarant. Is het een duurdere verbouwing of nieuwbouw dan dient het te worden aangevraagd.




Tip 12 | Is een verbouwing eigenlijk leuk?


Als je het goed voorbereid en je vormt met je aannemer een goed team dan kan een verbouwing geweldig zijn. Onderling vertrouwen is essentieel voor een geslaagd project waar iedereen na afloop met tevredenheid op terugkijkt!



 

Dat waren de 12 tips om uw verbouwing in goede banen te leiden met een goede voorbereiding. Heeft u toch nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een verbouwing? Neem dan contact met ons op.


579 weergaven0 opmerkingen
bottom of page